Μπορεί οι διαδικασίες του γάμου να κρατάνε βδομάδες ή και μήνες πολλές φορές αλλά για ένα συναινετικό διαζύγιο πλέον αρκούν 10 μόλις ημέρες. Κομβικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που θα συζητηθούν, δημιουργεί η εφαρμογή του νέου Ν.4800/2021 και ιδιαίτερα το άρθρο 4 του παρόντος νόμου το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το άρ.1441 του Αστικού Κώδικα όσον αφορά τα συναινετικά διαζύγια.
Αναλυτικότερα, οι σύζυγοι , με έγγραφη συμφωνία ή κοινή ψηφιακή δήλωση που υποβάλλεται από αυτούς με την παρουσία ή με ψηφιακή σύμπραξη πληρεξούσιου δικηγόρου αντίστοιχα για καθέναν από αυτούς μπορούν να λύσουν τον γάμο τους. Όταν η συμφωνία είναι έγγραφη, υπογράφεται από τους ίδιους και από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους ή μόνο από τους τελευταίους, εφόσον διαθέτουν ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν ή εγκρίνουν με ηλεκτρονικά μέσα οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.Η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης απέχει τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων ή την κοινή ψηφιακή δήλωση. Η ημερομηνία της έγγραφης συμφωνίας των συζύγων αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής αυτών. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων δεν απαιτείται στην περίπτωση υποβολής κοινής ψηφιακής δήλωσης.
Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος, πρέπει με την έγγραφη συμφωνία , να ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους. Η ανωτέρω συμφωνία ισχύει για τουλάχιστον δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της.Τέλος, η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου, ή με ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Στόχος της προαναφερθείσας διάταξης είναι να ελαχιστοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο των συναινετικών διαζυγίων, επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με τις γραμματείες των Ειρηνοδικίων, όπου πραγματοποιούνταν η βεβαιωση του γνησίου της υπογραφής των συμβαλλομένων.