Με την λύση του γάμου επέρχεται παράλληλα το πρόβλημα της ρύθμισης των περιουσιακών σχέσεων των συζύγων. Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα αποτελεί ένα από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα διαζύγια δημιουργούν τεράστιες εντάσεις μεταξύ των συζύγων.
Πράγματι δεν είναι λίγες οι φορές όπου εν δυνάμει συναινετικά διαζύγια μετατράπηκαν σε πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες διότι τα μέρη διαφωνούσαν για το τι δικαιόντουσαν από τη κοινή τους περιουσία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου. Το άρθρο 1400 παρ. 1 ΑΚ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του ν. 1329/1983 όπου αναφέρεται στην αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα αναφέρει ρητά ότι αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το όποιο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη η μικρότερη η καμία συμβολή.
Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αντίστοιχα και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων πού διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξίωση του προηγούμενου άρθρου δεν γεννιέται, σε περίπτωση θανάτου, στο πρόσωπο των κληρονόμων του συζύγου που πέθανε. Ουσιαστικά παρατηρούνται τρείς βασικές προϋποθέσεις, πρώτον να έχει λυθεί ή ακυρωθεί ο γάμος, δεύτερον να έχει αυξηθεί η περιουσία σε τουλάχιστον ένα από τους συζύγους και τρίτον να έχει συμβάλει ο άλλος σύζυγος σε αυτή την αύξηση σε τουλάχιστον ένα βαθμό. Επίσης, απαγορεύεται οποιαδήποτε προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των συζύγων για παραίτηση από το δικαίωμα στη συμμετοχή στα αποκτήματα.
Ο σύζυγος στην περίπτωση που έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου για το διαζύγιο έχει ένα χρονικό περιθώριο (αποσβεστική προθεσμία) δύο ετών για να ασκήσει αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα, διαφορετικά το δικαίωμά του παραγράφεται. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν τη συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να μην παραγραφεί το εν λόγω δικαίωμα τους. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ως έτος λογίζονται 365 ημερολογιακές ημέρες.