Όπως συνέβαινε και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι και στην Κυπριακή Δημοκρατία με βάσει την εγχώρια νομοθεσία σε συνδυασμό με Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε η δυνατότητα να αποκτήσει την κυπριακή ιθαγένεια και άρα και την Ευρωπαϊκή ιδιότητα, πολίτης τρίτης χώρας επενδύοντας χρήματα, μέσω των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων». Άλλα 19 κράτη μέλη έχουν θεσπίσει προγράμματα «χρυσής βίζα», παρέχοντας άδειες μόνιμης παραμονής σε επενδυτές. Η επένδυση συσχετιζόταν με την αγορά ακινήτου και αποτελούσε πόλο έλξης για πολίτες τρίτων χωρών που αποσκοπούσαν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Έχει τονιστεί ότι τα έσοδα από αυτά τα προγράμματα είναι σημαντικά για χώρες όπως η Κύπρος, αν και υπάρχει πάντα ο αντίλογος ότι οι αξίες και τα δικαιώματα της ΕΕ δε θα πρέπει να τίθενται προς πώληση.
Το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κύπρο, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής, έχουν καταγραφεί να προσφέρονται να βοηθήσουν έναν υποτιθέμενο Κινέζο επιχειρηματία με ποινικό μητρώο να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος «ιθαγένεια μέσω επενδύσεων» έδωσε τέλος στο πρόγραμμα golden visa ιδιαίτερα μετά την έκταση που έλαβε το ζήτημα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις μέσω τέτοιων ειδών προγραμμάτων δημιουργούν νέες ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις και τα κράτη μέλη έχουν οικονομικές απολαβές θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη δεν πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα, και θα πρέπει να δοθεί τέλος στα προγράμματα golden visa που παρέχουν ιθαγένεια μέσω επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.