Με την εφαρμογή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου η τηλεργασία αντιμετωπίζεται ως ένα εύχρηστο μέσο, τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον εργαζόμενο. Αρχικά ως τηλεργασία ορίζεται η εργασία εξ αποστάσεως, ενώ δύναται παράλληλα να πραγματοποιηθεί και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης του εργοδότη, δια ζώσης.
Η τηλεργασία αποτελεί αντικείμενο συμβατικής εργασίας, ήτοι να έχει συμφωνηθεί μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιβληθεί μονομερώς για λόγους υγείας. Πιο συγκεκριμένα είτε μετά από αίτηση του εργαζομένου διότι συντρέχει κίνδυνος της ατομικής του υγείας ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί με την απομάκρυνσή του από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, και για όσο διαρκεί αυτός, είτε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, εφόσον η σχετική ανάγκη υπάρχει και έχει διαπιστωθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Όσον αφορά τις δαπάνες για την τηλεργασία, αυτές καλύπτονται κατά κανόνα από τον εργοδότη, εκτός αν συμφωνηθεί να παράσχει ο εργαζόμενος τον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα, αν η τηλεργασία παρέχεται κατ’ οίκον, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει ένα αντίτιμο για τη χρήση της οικίας του μισθωτού. Παράλληλα, τα χρηματικά ποσά αυτά δεν αποτελούν μέρος των αποδοχών του εργαζόμενου. Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και δια ζώσης εργασίας στην επιχείρηση, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», διευκολύνοντας έτσι αισθητά το έργο των ελεγκτικών αρχών. Ο τηλεργαζόμενος έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους “δια ζώσης” εργαζόμενους (αρχή της ίσης μεταχείρισης), με επιφύλαξη ορισμένων διαφοροποιήσεων που οφείλονται στην ίδια τη φύση της τηλεργασίας. Έτσι, για παράδειγμα, πρέπει να έχει παρόμοιο όγκο εργασίας και να αξιολογείται η απόδοσή του με παρόμοιο τρόπο σε σχέση με τον δια ζώσης εργαζόμενο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι απαγορεύεται ρητά, η χρήση βιντεοκάμερας, ως κατεξοχήν παραβιαστικό μέσο ελέγχου της ιδιωτικότητας. Μία από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης, το δικαίωμα δηλαδή να μην απαντούν σε mail, SMS, και κλήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους. Πρόκειται για το δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του και η νομική κατοχύρωσή του αποτελεί πρωτοπορία για το εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα.
Η τηλεργασία είναι ένας θεσμός που πολύ πρόσφατα λόγω της πανδημίας COVID-19 έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και η κατοχύρωση σχετιζόμενων δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων είναι κάτι το όποιο έπρεπε να πραγματοποιηθεί άμεσα και αποτελεί από τις θετικές καινοτομίες του νέου εργατικού νομοσχεδίου.