Κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων καθώς αδιαμφισβήτητα τα κατοικίδια ζώα αποτελούν την καλύτερη συντροφιά και σίγουρα βελτιώνουν τις συνθήκες που επέφερε ο εγκλεισμός. Η εν λόγω αύξηση στις υιοθεσίες ζώων σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων ζώων στην επικράτεια οδήγησαν στη δημιουργία νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς μέσω της έκδοσης νέου νόμου που ψηφίσθηκε στη Βουλή.
Με τις αλλαγές στις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι πλέον είτε να στειρώσουν τα ζώα τους εντός 6 μηνών από την υιοθεσία τους (εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα του ενός έτους), είτε να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού(DNA) του ζώου στο ΙΙΒΕΑΑ. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν στειρώσει το ζώο, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και του δίνεται τρίμηνη προθεσμία για να συμμορφωθεί και να στειρώσει το ζώο.
Βελτιστοποίηση του μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης ζώων συντροφιάς επέρχεται με την εφαρμογή του νέου νόμου ,καθώς πλέον εκτός από τα βασικά στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη θα αναγράφονται τα ιατρικά δεδομένα των ζώων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης από τον ιδιοκτήτη ή τον κτηνίατρο όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο. Επιπλέον, δημιουργείται πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας ζώων συντροφιάς. Ουσιαστικά όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει αδέσποτο ζώο μπορεί να επιλέξει μέσω της πλατφόρμας από οποιοδήποτε νόμιμο καταφύγιο ζώων θέλει. Με αυτό το τρόπο η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτων ζώων γίνεται πιο άμεση και πιο απλή από ποτέ. Παράλληλα δημιουργείται πλατφόρμα εθελοντικής αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς στο οποίο δηλώνονται οι ιδιοκτήτες των ζώων που είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα κατοικίδια τους για εθελοντική αιμοδοσία.
Ακόμη, οι δήμοι δύνανται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώριση στο ΕΜΖΣ των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, είτε: α) μέσω διατακτικών («voucher») στους δημότες ή κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων είτε β) με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων. Αναφορικά με το πρόγραμμα <<Άργος>>, κάθε Δήμος είτε ατομικά είτε σε συνεργασία με άλλους ή με ιδιώτες θα υποχρεούται να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των Δήμων για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οχημάτων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταγραφής, στείρωσης και εμβολιασμού, καθώς και της δημιουργίας καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων και περιφραγμένων πάρκων σκύλων, την κάλυψη του κόστους συμβάσεων με κτηνιάτρους, καθώς και με το πάσης φύσης λοιπό προσωπικό.
Η χρηματοδότηση των Δήμων με το πρόγραμμα <<Άργος>> σε συνδυασμό με την δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου προστίμων, ποινών αλλά και συνδυαστικά με τις νέες πρόνοιες και τις καινούργιες δυνατότητες που επιφέρει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς, θέτουν τα θεμέλια για μια κοινωνία με λιγότερα αδέσποτα και πιο φιλική προς τα ζώα συντροφιάς.