Ένα από τα κυριότερα και ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο εθνικός νομοθέτης όσον αφορά τα διαζύγια είναι εκείνο της διατροφής του τέκνου. Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου τα θέματα διατροφής τέκνων λύνονται με το ιδιωτικό συμφωνητικό ενώ κατά το διαζύγιο με αντιδικία ακολουθείται ξεχωριστή δικαστική διαδικασία για την διεκδίκηση της διατροφής. Επιπλέον μια ακόμη παράμετρος για τον ορισμό της διατροφής είναι εάν το τέκνο έχει γεννηθεί εντός ή εκτός γάμου και τέλος εάν πρόκειται για ανήλικο ή ενήλικο τέκνο.
Για το ανήλικο τέκνο, δικαίωμα διατροφής τέκνου από τους γονείς του υπάρχει ακόμη και εάν έχει περιουσία, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν αρκούν για τη διατροφή του. Το μέτρο της διατροφής του τέκνου, προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις συνθήκες ζωής του. Βέβαια στη διατροφή ανεξαρτήτως των συνθηκών περιλαμβάνονται κάποιες βασικές ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί και οριστεί νομολογιακά, ύστερα δηλαδή από το περιεχόμενο διαφόρων δικαστικών αποφάσεων. Αναλυτικότερα, σχετικά με τη συντήρηση του ανήλικου τέκνου απαραίτητη είναι η καταβολή μηνιαίων κονδυλίων για την τροφή, τη στέγη, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (επισκέψεις σε ιατρούς, ασφαλιστική κάλυψη υγείας, κ.α. , τον ρουχισμό, έξοδα για την εκπαίδευση, έξοδα επικοινωνίας, ψυχαγωγία, έξοδα για φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και όταν πρόκειται για ενήλικο τέκνο περιλαμβάνονται και τα έξοδα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Συνεπώς η διατροφή μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση του τέκνου εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο και σχετίζεται κυρίως με την τριτοβάθμια εκπαίδευση(πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακά κ.α.)
Για τον ύψος της διατροφής λαμβάνονται υπόψιν το μέγιστο ποσό διατροφής που μπορούν να καταβάλλουν οι γονείς ,παράλληλα με την ελάχιστη κάλυψη των βασικών αναγκών του παιδιού , όπως αυτές αναφέρθηκαν παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή της διατροφής σε ανήλικο τέκνο είναι υποχρεωτική εκ του νόμου ακόμη και αν οι γονείς συμφωνήσουν, για παράδειγμα με κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό να μην καταβάλλει ο ένας διατροφή. Τέλος, σε περίπτωση μη καταβολής της διατροφής ανηλίκου τέκνου από τον υπόχρεο γονέα υπάρχουν ποινικές συνέπειες, οι οποίες αφορούν αυτόφωρη διαδικασία αλλά και κατάσχεσης
περιουσίας.
Η διατροφή των παιδιών είναι ένα από τα διαχρονικότερα ζητήματα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο παρατηρείται συχνή αλλαγή στη σχετική νομοθεσία. Οι νόμοι οφείλουν να συμβαδίζουν με τους καιρούς, τις κοινωνικές και ηθικές αξίες των εποχών.