Σε έκδοση κοινού ψηφίσματος καταδίκης των εντεινόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας προχώρησαν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ θα προχωρήσουν σε άσκηση προσφυγών σε ευρωπαϊκά όργανα και διεθνείς οργανισμούς.
«47 χρόνια μετά οι δικηγόροι Ελλάδας και Κύπρου δεν ξεχνούν». Με κοινό πρόσταγμα ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (Π∆Σ) και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προετοιμάζονται ώστε να υλοποιήσουν κοινές δράσεις επί καίριων θεμάτων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν – ψήφισμα «ανήμερα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής, αναμενόμενα και αναπόφευκτα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ανάληψης κοινής και συντονισμένης δράσης της νομικής κοινότητας της Κύπρου και της Ελλάδας µε σημείο αναφοράς την παραβατικότητα και τις αξιώσεις της Τουρκίας οι οποίες συνιστούν συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου».
Στο πλαίσιο αυτό, «ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε η σύνταξη και έκδοση κοινού ψηφίσματος καταδίκης των εντεινόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, µε αφορμή και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου». Μάλιστα, υπογραμμίζεται: «Οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες µε τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο µε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, µε τις συνθήκες προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Τουρκία με την στάση της παραβιάζει κατάφορα τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι συντονισμένες ενέργειες και η στήριξη του νομικού κόσμου είναι ίσως η μόνη λύση για να προστατευθεί αποτελεσματικά η Κυπριακή Δημοκρατία και να περιοριστεί η τουρκική προκλητικότητα. Έχουμε πλέον να κάνουμε με μία αδιανόητη κατάσταση συνεχών παραβιάσεων, ενώ κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στην ρητορική μίσους που εξαπολύει η Τουρκία.