Η αυξανόμενη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση την οποία διανύουμε, δημιούργησε νέες ανάγκες για καλύτερη οργάνωση, ψηφιακή καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση αυτών. Τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει η ψηφιακή πύλη Elevate Greece, μια καινοτόμα ιδέα της Κυβέρνησης που έχει ως στόχο την υποστήριξη και την προώθηση των ελληνικών startup.
Το Elevate Greece θα πραγματοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών μέτρων τα οποία βελτιώνουν το κανονιστικό πλαίσιο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ευνοούν τις επενδύσεις σε συνδυασμό με υποστηρικτικά μέτρα από την Πολιτεία και με Επίσημους Υποστηρικτές. Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η παρακολούθηση της πορείας αυτών και να δοθούν ευκαιρίες δικτύωσης με άλλες startup και εδραιωμένες επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες συνεργασίες. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους εν δυνάμει επενδυτές να ανακαλύπτουν τις νέες εταιρείες αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει το εγχείρημα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 134622/18.12.2020 ως προϋποθέσεις για την ένταξη στην ψηφιακή πλατφόρμα είναι η επιχείρηση να διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ, να πρόκειται για νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ με έδρα στην Ελλάδα ή με έδρα στην αλλοδαπή που διατηρεί υποκατάστημα ή θυγατρική στη χώρα. Ακόμη, απαραίτητο είναι η επιχείρηση να μην ξεπερνά τα 8 έτη λειτουργίας, να μην απασχολεί πάνω από 250 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα 2 κριτήρια αξιολόγησης. Αναλυτικότερα, θα πρέπει να υπάρχει τεχνολογική καινοτομία στο προϊόν ή να υπάρχει καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο πάνω σε πρόσφατη νέα τεχνολογία. Τέλος, εξετάζεται εάν το επιχειρηματικό μοντέλο επιτρέπει την ταχεία κλιμάκωση του μεγέθους των πωλήσεων σε παγκόσμια αγορά. Το κύριο προϊόν της επιχείρησης πρέπει να είναι τυποποιημένο και όχι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ή η κατασκευή κατά παραγγελία. Στην πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τις κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας για τις ελληνικές νομικές οντότητες.
Η συνεχής παροχή κινήτρων σε νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες ενισχύεται σημαντικά από τη δημιουργία της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας καθώς για πρώτη φορά συγκροτείται ένα νομικό πλαίσιο ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα και παράλληλα κλιμακώνεται υγιής ανταγωνισμός στην Ελληνική Επικράτεια.