Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσίαρας πήρε θέση για όσες συνταξιοδοτικές υποθέσεις εκκρεμεί ο προσδιορισμός πέραν της τριετίας, προβλέποντας τη δυνατότητα να μην εισαχθούν στο ακροατήριο.
Χιλιάδες συντάξεις εκκρεμούν ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τους συνταξιούχους να αγωνιούν μέσα σε ένα ατέρμονο καθεστώς αναμονής και ανησυχίας, περιμένοντας να πάρουν τελικά ανάσα. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να επιτελέσει τελικώς το ρόλο του καταθέτοντας τροπολογία για την επίσπευση εκδίκασης χιλιάδων συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής (β’ ανάγνωση), η οποία επεξεργάζεται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ο κ. Τσιάρας τόνισε πως επίκειται η κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία για όσες συνταξιοδοτικές υποθέσεις εκκρεμεί ο προσδιορισμός πέραν της τριετίας, προβλέπεται η δυνατότητα να μην εισαχθούν στο ακροατήριο, αλλά να συζητηθούν εν συμβουλίω. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο μετά από συναίνεση του ιδιώτη διαδίκου και δεν αφορά σε υποθέσεις κανονισμού σύνταξης για πρώτη φορά ή υποθέσεις που εμφανίζουν αποδεικτικές δυσχέρειες.
Έστω και για ένα μικρό μέρος του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να βγουν μπροστά εξομαλύνοντας διαδικασίες που ταλαιπωρούν χρόνια τους πολίτες. Ο κανονισμός της σύνταξης ανέκαθεν αποτελούσε αγκάθι. Το ζήτημα όμως δεν είναι να διευκολυνθεί ευκαιριακά και πρόσκαιρα μία μερίδα πολιτών που αδιαμφισβήτητα έχει πληγεί και ταλαιπωρηθεί, αλλά να δούμε το πρόβλημα σαν πρόβλημα, σε όλες τις διαστάσεις του και συλλογικά, ώστε να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.