Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης (Ν. 4251/2014, ΦΕΚ Α’ 80) περιλαμβάνει διατάξεις που διευκολύνουν την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις, μέσω της παροχής διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους.
Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 Ευρώ.
Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του Νόμου 4764/23-12-2020, οι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Golden Visa, μπορούν να υποβάλουν αίτηση άδειας διαμονής, μέσω πληρεξουσίου, χωρίς να πρέπει να έχουν εισέλθει προηγούμενος στη χώρα. Η σύνταξη του πληρεξουσίου γίνεται ενώπιον Ελληνικής Προξενικής αρχής. Ο αιτών θα πρέπει μέσα σε διάστημα 12 μηνών από τη χορήγηση της βεβαίωσης κατάθεσης την αίτησης, να εισέλθει στην Ελλάδα και να υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία τα απαιτούμενα βιομετρικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για το σύνολο του έτους 2020 έως και 5/1/2021 εκδόθηκαν συνολικά 403 νέες άδειες golden visa σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επένδυσαν κατ’ ελάχιστο το ποσό των 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Επομένως, παρατηρείται μια τεράστια μείωση στην αγορά των ακινήτων με το εν λόγω πρόγραμμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την ίδια στιγμή όπου το πρόγραμμα golden visa σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία γνωρίζει απίστευτη άνθιση. Ίσως λοιπόν οι υπεύθυνοι του προγράμματος σε συνδυασμό με την κοινότητα του real estate θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πρακτικές πώλησης ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα και την τοποθεσία των ακινήτων που προσπαθούν, με όχι ιδιαίτερη επιτυχία να προωθήσουν σε επενδυτές τρίτων χωρών με πρωταγωνιστές τους κινέζους υπηκόους.