Μεταξύ των βασικότερων αλλαγών που φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην εργατική νομοθεσία αυτό που παρατηρείται είναι η συντονισμένη προσπάθεια για ψηφιοποίηση του συστήματος.
Όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι διαιτητικές αποφάσεις πρέπει να εμπεριέχουν κωδικοποίηση όλων των όρων τους- των συμφωνουμένων και αυτών που διατηρούνται σε ισχύ- διαφορετικά ισχύουν μόνο οι κωδικοποιημένες διατάξεις. Πλέον η κωδικοποίηση όλων των όρων μιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας γίνεται εντός δεκαπέντε(15) ημερών από την υπογραφή της με ευθύνη των μερών της. Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας στα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.
Ορίζεται ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας και εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ενώ απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα . Προστέθηκε ότι με Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις μπορεί να καθορίζονται και μισθολογικοί όροι, οι οποίοι ισχύουν μόνο για τους συμβαλλόμενους στη σύναψη της ΕΓΣΣΕ. Με αυτό το τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε απεργίες. Όσον αφορά την αστική ευθύνη των συνδικαλιστών προτέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη . Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου