Eξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, αυξήθηκε ο αριθμός των online αγορών και επήλθε ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο λόγω της ανάγκης να ικανοποιηθεί η παραπάνω ζήτηση. Μάλιστα ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο που παρατηρήθηκε ήταν η δημιουργία e-shop από επιχειρήσεις, που για πρώτη φορά εισήχθησαν στην «ηλεκτρονική εποχή». Ως εκ τούτου αναμενόμενο ήταν να αυξηθούν και οι ηλεκτρονικές απάτες από κακόβουλους οι οποίοι, χρησιμοποιώντας διάφορες αθέμιτες τεχνικές προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή προσωπικά δεδομένα από τους καταναλωτές.
Οι δράστες, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό Δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, συνήθως πραγματοποιούν online συναλλαγές σε ιστοσελίδες με τη χρήση υποκλαπέντων πιστωτικών ή και χρεωστικών καρτών που απέκτησαν μέσω επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) με χρήση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails),μηνυμάτων κειμένου ( s mishing ), διαφημίσεων που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες οι οποίες προσομοιάζουν – έχουν παρόμοια εμφάνιση – με ιστιότοπους τραπεζών (ηλεκτρονικές τραπεζικές – ebanking) και υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, κοινωνικής μηχανικής (Social engineering), όπου οι δράστες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα θύματα, απέσπασαν τα στοιχεία των καρτών τους.
H Europol σε συνδυασμό με διάφορες συμμετέχουσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις 3 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο δράσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ξεκίνησε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης #SellSafe. Οι συμμετέχουσες χώρες ξεκίνησαν να προωθούν την καμπάνια μέσω των καναλιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #SellSafe για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν τους κινδύνους απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Europol μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος καταναλωτής αλλά και ιδιοκτήτης επιχείρησης να δει συμβουλές για online αγορές, για τη προστασία του ηλεκτρονικού επιχειρείν του καθώς και αναφορικά με τη δημιουργία e-shop.
Ο ελληνικός ποινικός κώδικας ορίζει την παράνομη αντιγραφή απορρήτων δεδομένων (370Β ΠΚ), την παράνομη χρήση ή πρόσβαση σε προγράμματα ή στοιχεία Η/Υ (370Γ ΠΚ) και την απάτη (386 ΠΚ) ως εγκλήματα που τελούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στη περίπτωση που τα εγκλήματα αυτά διαπράττονται και σε περιβάλλον διαδικτύου (κυβερνοεγκλήματα), τότε τα άρθρα αυτά εφαρμόζονται και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συνεπώς στις προαναφερθείσες περιπτώσεις εγκλημάτων (cybercrime) περιλαμβάνονται οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η εκστρατεία #Sellsafe.
Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του συνόλου των πολιτών από τις Ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τη Europol, αναφορικά με τις ηλεκτρονικές απάτες και τα μέσα προστασίας από αυτές είναι απαραίτητη, καθώς ο κόσμος διαβαίνει πλέον τη 5η βιομηχανική επανάσταση, όπου η ψηφιοποίηση έχει πρωταρχικό ρόλο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης οφείλει να συμβαδίζει και να καλύπτει, στο μέτρο του δυνατού, το κενό δικαίου που δημιουργείται με την εν λόγω τεχνολογική επιτάχυνση.