Τη Παρασκευή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έβδομη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Interpol , της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, της FinTech FinCrime Exchange και των εταιριών Western Union, Coinbase , Fourthline και Microsoft το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2021. Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Ιnterpol, παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περισσότερα από 400 τραπεζικά ιδρύματα και λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ως “Money Mule” ορίζεται το άτομο το οποίο στρατολογείται από εγκληματικές οργανώσεις με στόχο τη νομιμοποίηση χρημάτων που αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες. Ο μεταφορέας παράνομου χρήματος (Money Mule) μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων παρακρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Interpol στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν 18.351 μουλάρια χρημάτων, 324 στρατολόγοι/κτηνοτρόφοι, συνελήφθησαν 1.803 άτομα, ξεκίνησαν 2.503 έρευνες, αναφέρθηκαν 7.000 δόλιες συναλλαγές, απετράπησαν ζημίες συνολικού ύψους 67,5 εκατ. Ευρώ. Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία, σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 72 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιαμέσων (money mules). Αυτή ήταν η έβδομη επανάληψη της European Money Mule Action, ή «EMMA», η οποία ιδρύθηκε το 2016 με πρωτοβουλία της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας. Είναι η μεγαλύτερη διεθνής επιχείρηση του είδους της, που βασίζεται στην ιδέα ότι η ανταλλαγή πληροφοριών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση πολύπλοκων σύγχρονων εγκλημάτων.
Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι ίσως το σημαντικότερο μέσο στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων. Τέτοιες πολύπλοκες, καλά οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς αποδεικνύουν το γεγονός ότι ο αγώνας ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορεί να κερδηθεί.